علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
کد مطلب: 317
بهار عربی در برجسته ترین مرکز تحقیقاتی در علوم اجتماعی
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۱ ساعت ۱۹:۴۰
 
 
پس از سپری شدن دوسال از خیزش های منطقه چه رابطه ای بین دین و حکومتداری در جهان عرب وجود دارد؟ رابطه این دو با تاریخ بلند مدت سکولاریسم و آزاد اندیشی در جهان عرب چیست؟ پروفسور عزیز العظمه به این پرسش ها و دیگر پرسش های شرکت کنندگان در این سمینار پاسخ خواهد داد.
این سمینار قرار است دو شنبه 15 اکتبر (24 مهرماه) در دانشگاه اقتاد لندن برگزار گردد.

پروفسور عزیز العظمه استاد دانشگاه مرکزی اروپا می باشد. از آخرین تالیفات وی می توان به "اسلام و مدرنیته"(۲۰۰۹) اشاره کرد. وی تاکنون در دانشگاه های کلمبیا، ییل، کالیفرنیا، برکلی، جورج تون و دانشگاه آمریکایی بیروت تدریس کرده است. وی استاد دانشگاه اروپای مرکزی در حوزه تاریخ و مطالعات چند رشته ای در بوداپست مجارستان می باشد. وی را یکی از برجسته ترین اندیشمندان جهان در حوزه مطالعاتی اعراب و تاریخ اسلام می دانند.

از جمله آثار وی می توان به موارد زیر اشاره کرد: ابن تیمیه، الماوردی، محمد بن عبد الوهاب، ابن خلدون وتاریخیته، أبو بكر الرازی، المسعودى، التراث بین السلطان والتاریخ، الإسلام والحداثة ،العلمانیة فی الفكر العربی الحدیث، العرب والبرابرة، إفصاح الاستشراق، المستقبل العربی، الشعبویة ضد الدیمقراطیة (عن كتاب دیمقراطیة من دون دیمقراطیین - سیاسات الانفتاح فی العالم العربی الإسلامی)

شاید بتوان جدای از عنوان و موضوع این سمینار در خبر فوق به نکته قابل تامل دیگری توجه کرد و آن مکان برگزاری این سمینار می باشد. دانشگاه (مدرسه) علوم اقتصادی و سیاسی لندن یكی از برجسته ترین و بزرگترین مراكز تحقیقاتی و آموزشی در علوم اجتماعی می باشد.

كارل پوپر پس از نگارش آثار خود با عنوان های منطق اكتشافات علمی ( ١٩٣٥ )، فقر تاریخ گرایی ( ١٩٤٤ ) و جامعه ی باز و دشمنانش ( ١٩٤٥ ) به این دانشگاه آمد و دپارتمان فلسفه، منطق و متدلوژی علم را پایه گذاری كرد. وی از برجسته ترین مدافعان لیبرال دموكراسی در فلسفه سیاسی است كه باعث شد دانشگاه لندن را خانه خود قلمداد كند.

خردگرایی سنجشگر، نه تنها اساس و شالوده ی فلسفه سیاسی او بود بلكه دیدگاه او در خصوص ماهیت و عمل علوم طبیعی و علوم اجتماعی بود. تلاش های پوپر بود كه ابطال پذیری را به عنوان معیار تعریف علوم طبیعی وارد آگاهی عمومی كرد. هم او و همكارش ایمره لاكاتوش كه در سال ١٩٦٠ وارد این دپارتمان شد ، كسانی بودند كه به فلسفه علم قرن بیستم شكل دادند. شهرت دیرینه این دپارتمان در فلسفه علوم طبیعی هم اكنون هم در راستای قدرت فلسفه اقتصاد و علوم اجتماعی به خصوص در متدلوژی و نظریه انتخاب عقلانی و فلسفه سیاست عمومی می باشد .

تحقیقات و آموزش های این دپارتمان به دنبال ایجاد تغییر و تفاوت در تمام زمینه های علمی چه فلسفی و چه غیر فلسفی همچون، پزشكی، علوم فیزیكی، علوم سیاسی، زیست شناسی می باشد. این دپارتمان همكاری بسیار نزدیكی با مركز مطالعات فلسفه طبیعی و علوم اجتماعی دارد كه از پروژه های تحقیقاتی، سخنرانی ها و سمینارهای علمی و... حمایت می كند. انجمن فلسفه اروپا دیگر نهادی است كه با این دپارتمان همكاری می كند. بخش اداری این دپارتمان هر ساله جایزه نفیس لاكاتوش را به بهترین كتاب در حوزه فلسفه علم اهدا می كنند و هر ساله سخنرانی های یادبود آگوست كنت در فلسفه علوم اجتماعی در این دپارتمان برگزار می شود.
Share/Save/Bookmark