علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
 
کد مطلب: 752
برگزاری جلسات آموزشی مقطع تخصصی
سیر تحولات مفهوم اطلاع
دکتر محمد خندان
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۷
 
یکی از موضوعاتی که در گروه علمی «منطق و روش شناسی» فرهنگستان علوم اسلامی قم، مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد، بانک توسعه اسلامی اطلاعات است. در این موضوع به بررسی مکانیزم‌ها و ابزارهای مدیریت اطلاعات به گونه‌ای پرداخته می شود که جامعه ایران را در رسیدن به تمدن باشکوه اسلامی یاری نماید.
 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم، در دی ماه سال جاری، جلسات متعددی  با موضوع «سیر تحولات مفهوم اطلاع» از سلسله جلسات آموزشی مقطع تخصصی، توسط دکتر محمد خندان برگزار گردید.


***



یکی از موضوعاتی که در گروه علمی «منطق و روش شناسی» فرهنگستان علوم اسلامی قم، مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد، بانک توسعه اسلامی اطلاعات است. در این موضوع به بررسی مکانیزم‌ها و ابزارهای مدیریت اطلاعات به گونه‌ای پرداخته می شود که جامعه ایران را در رسیدن به تمدن باشکوه اسلامی یاری نماید. بانک توسعه اسلامی اطلاعات از ساحت های مختلفی قابل بررسی می باشد. از یک جنبه می توان به بررسی مفهوم اطلاع و قواعد تولید آن پرداخت. از جنبه دیگر می توان ابزارهایی که مدیریت توزیع اطلاعات را به عهده دارند مورد دقت قرار داد و از جنبه دیگر می توان طرف ارتباط با این ابزارها را بررسی کرد.

در این راستا از آقای دکتر محمد خندان که دانش آموخته دانشگاه تهران و دارای مدرک دکترای کتابداری و اطلاع‌رسانی می باشد به عنوان متخصص این امر بهره مند شدیم. تخصص ایشان کتابداری، مدیریت اطلاعات و علی الخصوص فلسفه اطلاعات می باشند و در این زمینه کتاب های زیر را تألیف نموده اند:
۱- سيري فلسفي در سپهر اطلاعات،
۲- تاملات نظری در کتابداری و اطلاع رسانی،
۳- شناخت اطلاعات،
۴- فلسفه اطلاعات،


مفهوم اطلاع

اگر نتوانیم تعریف دقیقی از مفهوم اطلاع را تبیین کنیم، نخواهیم توانست فرآیند مدیریت آن را ترسیم نماییم.

دکتر خندان در این جلسات با بیان اینکه مفهوم اطلاع در طول تاریخ در سه ساحت هستی شناسانه، معرفت شناسانه و اخلاقی-تربیتی قرار می گیرد، به بررسی این سه ساحت در طول تاریخ پرداختند.

ایشان در این زمینه مفهوم تاریخ مند بودن ایده ها و پدیده ها اشاره کردند و بررسی مفهوم اطلاع را، بررسی تاریخ مندی این مفهوم ذکر نمودند و سپس به بررسی مفهوم تاریخ و تاریخ مندی پرداختند.

واژه اطلاعات (information) دارای ریشه یونانی نیست و در ترجمه واژگان ایدوس در دستگاه فکری افلاطون و مورفه و تیپوس در دستگاه فکری ارسطو استفاده شده اند. در این دوران اطلاع -به معنای واژگان مطرح شده- در هر سه ساحت هستی شناسانه، معرفت شناسانه و اخلاقی-تربیتی مورد دقت قرار می گرفته است.

در قرون وسطی، واژگان یاد شده به ترجمه به (informo) در زبان لاتین و مشتقات آن می شود. در این دوران نیز اطلاع در سه ساحت هستی شناسانه، معرفت شناسانه و اخلاقی-تربیتی مورد دقت قرار می گرفته است با این تفاوت که متأثر از فضای مسیحیت آن دوران قرار گرفته است.

در ادامه به بررسی مفهوم اطلاع در عصر مدرن و پست مدرن پرداخته شد. در این دوران معنای اطلاع در ساحت هستی شناسانه و اخلاقی- تربیتی به کنار گذاشته شد. هر چند در قرن بستم با شروع مباحث ژنتیک، بحث از اطلاع در ساحت هستی شناسی دوباره مطرح گشته است.

معنای اطلاع در ساحت معرفت شناسانه نیز به دو صورت انجام گرفته است که تابع عصر مدرن و پست مدرن ایجاد شده است. در عصر مدرن «اطلاعات بمثابه تصویر» (bild) مورد دقت قرار گرفت و در عصر پست مدرن «اطلاعات بمثابه تصویر برساخته» (gebild) یا «وانموده» (simulacrum) تعریف شده است.
Share/Save/Bookmark