علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
 
کد مطلب: 1078
جایگاه طب در سبک زندگی اسلامی
ضرورت بازتعریف طب اسلامی با رویکرد تمدنی
برخورد ساده با طب اسلامی موجب شکست آن است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۰۶:۰۲
 
نگاه هالیودی به غرب را کنار بگذارید. عمده مشکل کشور ما الان تحقیر شدگی در مقابل غرب است.تعلق به اسلام در برخی مسئولین اجرایی، تعلق تمدنی نیست. صرفا یک تعلق فرهنگی است.از این تلقی طب اسلامی به دست نمی آید.
 
 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی، در تاریخ ۲۲ فروردین ۱۳۹۷برای روحانیون همکار در قرارگاه آبادانی و پیشرفت، دوره ای آموزشی در شهر مقدس قم برگزار گردید. حضرت آیت الله سید محمد مهدی میرباقری ریاست فرهنگستان علوم اسلامی موضوع طب و بهداشت در سبک زندگی اسلامی را برای شرکت کنندگان این دوره تبیین نمودند. گزارشی از این سخنرانی ارائه می گردد:


***



استاد میرباقری با تحسین برگزاری این دوره، در مقدمه بحث، سطوح مختلف پرداختن به سبک زندگی را تبیین نمود:« برگزاری دوره آموزشی سبک زندگی از مسائل مهمی است که باید به آن دقت شود؛ البته گاه در سطح خرد مطرح می شود مانند مدل ساختن خانه و ازدواج و لباس پوشیدن و امثال اینها. بالاتر از این الگوی های کلان است مانند الگوی شهرسازی و بهداشت و تامین نیازهای امنیتی؛
نزاع ما با تمدن غرب بر سر مسائل خرد نیست.
فراتر از اینها الگوی پیشرفت است که سایر الگوها ذیل این تعریف می شود.»

ریاست فرهنگستان علوم اسلامی در ادامه به تقابل سبک زندگی با نگاه تمدنی پرداخته و افزود:« غرب نظام مفاهیم و نظام علوم و مدارج علمی و ساختارهای بین المللی را ایجاد کرده است و جهان را به سمت یک الگوی واحد سوق می دهد، این رقیب جدی تمدنی ماست که با ایدئولوژی خاصی حاکمیت می کند و سایر الگوها را خرده فرهنگ می انگارد.
نزاع ما با این تمدن بر سر مسائل خرد نیست. گاهی فکر می کنند دعوا بر سر مظاهر این تمدن است و مخالفت تاریخی علما را در حد تلگراف و تلفن و امثالهم فرض می کردند. روحانیت را مخالف ترقی می گفتند. در حالی که مخالفت با انقلاب صنعتی بود نه مظاهر خرد آن. تحول همه جانبه محل بحث علما بوده است.»

آیت الله میرباقری در ادامه رابطه بین سبک زندگی و بهداشت و طب را تبیین کرد و نگاه تمدن غرب را سودگرا و عامل بحران های جدی انسانی دانست:« بهداشت مدرن جزئی از الگوی توسعه است. سلامت روانی و جسمی در این
برخورد ساده با طب اسلامی موجب شکست آن است. باید در سطح تمدنی دنبال طب اسلامی بود.
حیطه، تعریف خاص خود را دارد که در طراحی جامع آنها تبیین می شود. اگر وارد این نوع از توسعه شوید مسائل با صرف ارائه تسهیلات تغییر نمی کند، خانواده درست نمی شود، چرا که معنای خانواده متفاوت شده است. دنبال رحم اجرایی می روند و در این نوع از خانواده، حتی دو مرد هم می توانند تشکیل زندگی مشترک بدهند و با رحم اجاره ای مثلا بچه دار شوند. در کشورهای غربی بعضا می خواهند با روش هایی اینگونه با تغییر ساختار خانواده، مدل توسعه ای خود را پیش ببرند. ما نمی توانیم با آنها همراه شویم.»

استاد حوزه سطوح عالی حوزه علمیه قم با تذکر به برخی رویکردهای غلط مسئولین در برخورد با اسناد بالادستی جهانی سازی افزود:« غربی ها، فرهنگ سازی می کنند، عفت اجتماعی را متفاوت می کنند. سن ازدواج را بالا می برند و برای ارضا نیازهای انسانی راه کارهای متناسب با الگوی خود ارائه می دهند.آن وقت برخی مسئولین می گویند ما سند ۲۰۳۰ را با حق تحفظ امضا کرده ایم!!  اگر می فهمیدند واضح است که این حرف اصلا معنا ندارد. حق تحفظ یعنی چه؟!! یک تمدن چگونه با امضا الزامات تمدن مقابل می تواند رشد کند؟! اینها یا خودشان را مسخره کرده اند یا واقعا توان فهمیدن مسائل را ندارند.»

وی
بهداشت روانی روستاهای ما از مدرن ترین شهرهای دنیا بالاتر است.
در ادامه تاکید کرد:« برخورد ساده با طب اسلامی موجب شکست آن است. باید در سطح تمدنی دنبال طب اسلامی بود. در تولید الگوی طب اسلامی باید طرح جامع تجربه پذیر داشته باشیم.باید دقت شود که تغذیه آیا برای لذت است یا برای سلامت و رشد معنوی؟! بنابراین در مسائل سلامت، عمیقتر باید تصمیم گیری کرد فرضا تغییر ذائقه ها از سنتی به مدرن و رفتن به سمت فست فود ها، با توصیه حل نمی شود.»

استاد میرباقری عدم تعهد برخی مسئولین اجرایی کشور به تمدنی بودن اسلام را متذکر شده و افزود:« تعلق به اسلام در برخی مسئولین اجرایی، تعلق تمدنی نیست. تعلق در بسیاری از مسئولین صرفا فرهنگی است. لذا علم را جهانی می دانند. با تلقی فرهنگی امکان تحقق تمدن قطعا شدنی نیست. از این تلقی علوم مختلف از جمله طب به دست نمی آید.
باید نسبت بین عقل و وحی و حس درست شود. چگونه می شوند نقل را بر سراسر علم حاکم کرد؟ اسلام منکر علوم تجربی نیست، ولی معنای آن عدم مدیریت علم نیست.»

آیت الله سید محمد مهدی میرباقری با برشمردن ویژگی های مثبت جامعه روستایی در سبک زندگی مناسبشان اشاره کرد:« بهداشت روانی
هیچ چیز غرب خوب نیست. بله نظم حتما خوب است اما نظم در تقوا نه نظم در دنیاپرستی
روستاهای ما از مدرن ترین شهرهای دنیا بالاتر است. آنها احساس امنیت نمی کنند چرا که سود محور همه کارها شده در حالی که در زندگی های عشایری ما عاطفه بسیار بالاست و لذا امنیت روانی بسیار خوبی دارند.»

در انتهای سخنرانی نیز استاد میرباقری تقابل جدی دو تمدن غرب و اسلام را برشمرده و اینکه این تمدن ها وجه اشتراکی ندارند اضافه کرد:« اگر دنیای اسلام در مقابل غرب احساس حقارت کرد، حتما شیب تغییرات به سمت مدرن شدن خواهد رفت. البته ما با توجه به الگوی پیشرفت مطلوب خودمان از آنچه باید میرسیدیم عقب افتاده ایم ولی به نسبت غرب عقب افتاده نیستیم.
باید غرب در نگاه آنها تحقیر شود تا الگو بودن آنها کنار گذشته شود. به عنوان مثال همین کانال ۲۰۲۵ که توسط یکی از دوستان طلبه مدیریت می شود، خیلی از واقعیت های ناگفته غرب را نشان می دهد. عمده مشکل کشور ما ا لان تحقیر شدگی در مقابل غرب است. احساس هویتی که امام ایجاد کرده بود، الان به احساس حقارت درحال تبدیل شدن است. نگاه هالیودی به غرب را کنار بگذارید.

هیچ چیز غرب خوب نیست. می گویند نظم آنها که خیلی خوب است «ونظم امرکم...» عرض میکنیم که بله نظم حتما خوب است اما نظم در تقوا خوب است نه نظم در دنیاپرستی.»
Share/Save/Bookmark