علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
کد مطلب: 883
حجت‌الاسلام پیروزمند:
منبر وعاظ به بیان احکام تکلیفی محدود نشود/ ابلاغ متوازن بیم و امید نسبت به خدا
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۴۸
 
عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی با تأکید بر اینکه منبر وعاظ نباید به بیان احکام تکلیفی محدود شود گفت: دادن بیم و امید به مردم نسبت به خداوند، بشارت به فضل خدا و ایجاد بینش اجتماعی از جمله وظایف مبلغان دینی در منبرها است.
 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم، به نقل از ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پیروزمند، عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به تبیین شاخصه‌هایی که منبر وعاظ باید از از آن بهره‌مند باشد به ویژه در ماه مبارک رمضان که رجوع مردم به مساجد بیشتر است پرداخت و گفت: در این رابطه می‌توان از سوره مبارکه احزاب که به بیان وظایف پیامبر(ص) و به طور کلی مبلغ دینی پرداخته است بهره گرفت.

وی با اشاره به آیه مبارکه «يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِيرًا؛ وَدَاعِيًا إِلَى اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَسِرَاجًا مُنِيرًا؛ اى پيامبر ما تو را گواه و بشارتگر و هشداردهنده فرستاديم و دعوت‏ كننده به سوى خدا به فرمان او و چراغى تابناك» اظهار کرد: ویژگی شاهد بودن مختص پیامبر(ص) است و برای مبلغان نمی‌توان چنین چیزی را انتظار داشت اما در ادامه دو رسالت مهم بیم و امید دادن به
مردم برای مبلغان دینی بیان شده است.

ابلاغ بیم و امید نسبت به خداوند

حجت‌الاسلام پیروزمند ادامه داد: دادن بیم و امید به مردم یک رسالت همزمان برای مبلغان دینی است تا مردم بیم داشته باشند و بدانند که طغیان در راه خدا چه مخاطرات و مضراتی دارد و همچنین امید به رحمت و مغفرت خداوند نسبت به بندگان صالح داشته باشند.

وی از دیگر مواردی که مبلغان و کارشناسان دینی باید در منبرهای خود دنبال کنند را دعوت مردم به سوی خداوند به اذن پروردگار برشمرد و گفت: حاصل این بشارت و انذار باید حرکت به سوی خداوند متعال باشد و در این میان مبلغان باید چراغی روشن برای هدایت مردم به این سمت و سو باشند.

بشارت به فضل خدا

این عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی بشارت دادن مبلغان به مردم نسبت به فضل بزرگ خداوند را از دیگر رسالت‌های آنان در منبرها خواند و تصریح کرد: خداوند در آیه ۴۷ سوره مبارکه احزاب فرموده است «وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ بِأَنَّ لَهُمْ مِنَ اللَّهِ فَضْلًا كَبِيرًا؛ و مؤمنان را مژده ده كه براى آنان از جانب خدا بخشايشى فراوان خواهد بود» پس در این میان کارشناسان دینی باید مردم را بشارت به این امر دهند که خداوند دارای فضلی وسیع است.

وی در ادامه از مأموریت اجتماعی پیامبر(ص) سخن گفت و عنوان کرد: مبلغان در رسالت الهی خود نسبت به هدایت و پرورش افراد وظیفه دارند و این امر زمانی رخ می‌دهد که به نحو توازن آمیزی اِبشار و تنذیر به مخاطبان ابلاغ شود و درصدد ایجاد معرفت الله نسبت به اینکه خداوند بندگان خود را رها نمی‌کند بلکه هدایت و دستگیری کرده و با فضل خود با بندگان برخورد می‌کند، باشند. این موارد به ویژه در ارتباط مبلغان با جوانان از اهمیت به سزایی برخوردار است تا اگر لغزشی ایجاد شد سبب فاصله گرفتن افراد از خداوند و مبانی دینی به ویژه با وجود انحرافات فرهنگی موجود نشود.

حجت‌الاسلام پیروزمند ادامه داد: نیاز امروز ما علاوه بر بیان احکام تکلیفی از سوی مبلغان و کارشناسان دینی در منبرها، تعمیق باورهای دینی و مذهبی و در رأس آنان ایمان و معرفت‌الله است چرا که در مبانی دینی ایمان بالله و معرفت‌الله یکی از مهم‌ترین اصولی است که هر انسانی باید در پی تحصیل آن باشد.

ضرورت داشتن بینش اجتماعی

وی رکن دومی که مبلغان باید به مردم انتقال و آموزش دهند را بینش اجتماعی خواند که متناسب با نیاز روز خانواده‌ها است و تصریح کرد: بدین منظور خداوند در سوره احزاب می‌فرماید: «وَلَا تُطِعِ الْكَافِرِينَ وَالْمُنَافِقِينَ وَدَعْ أَذَاهُمْ وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ وَكَفَى بِاللَّهِ وَكِيلًا؛ و كافران و منافقان را فرمان مبر و از آزارشان بگذر و بر خدا اعتماد كن و كارسازى [چون] خدا كفايت مى‌‏كند».

حجت‌الاسلام پیروزمند با بیان اینکه امروز شاهد فشار کفار و منافقان بر جبهه انقلاب اسلامی هستیم اظهار کرد: در این میان جامعه بیش از پیش نیاز به آشنایی با ترفندهای دشمن در زمینه در تنگنا قرار دادن جامعه اسلامی و خود بزرگ جلوه دادن دارد. تضعیف روحیه و کاهش قدرت مقاومت و پایداری مردم و کم کردن تحمل آنان در برابر فشارها و در مقابل ارتقای مطالبات آنان در تأمین منافع مالی از جمله اقدامات دشمنان است تا مردم برای دفاع از ارزش‌های اسلامی خود حاضر به تحمل فشار و سختی نباشند. اما خداوند در این آیه شریفه به پیامبر متذکر شده است که اذیت آنان تو را در تنگنا قرار نمی‌دهد چرا که با توکل بر خداوند می‌توانی بر فشار جبهه کفار فائق آیی و این تجربه‌ای است که در زمان پیامبر(ص) و پس از آن و همچنین در زمان معاصر در دوران انقلاب اسلامی ایران تجربه شده است.

وی در پایان سخنان خود یادآور شد: دشمن در پی ایجاد نقطه ضعف و کم تحمل کردن ما در برابر مشکلات است تا بتواند مردم را به سازش وا دارد؛ لذا در این زمینه لازم است وعاظ در منبرهای خود مردم را به این مهم توجه داده و از دسیسه‌های دشمن آگاه کنند.
Share/Save/Bookmark