علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
 
کد مطلب: 1180
کتاب عصر جدید: خوانشی از مفاهیم و راهبردهای بیانیه گام دوم
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۸ ساعت ۲۰:۰۷
 
 
کتاب «عصر جدید» نوشته سیدمحمدمهدی میرباقری بر محور چهار گفتار تحلیلی تنظیم و تدوین شده که عناوین هر یک از آن‌ها به این شرح است: میراث گذشته انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم، استراتژی آینده انقلاب اسلامی، جایگاه استراتژیک بیانیه گام دوم و الزامات تحقق آن و بیانیه گام دوم مبنای ساماندهی امت وسط. گفتار اول و دوم در مؤسسه آفاق حکمت در نهم اسفند ۱۳۹۷، گفتار سوم در مصاحبه با پایگاه اطلاع‌رسانی «Khamenei.ir» در ۶ فروردین‌ماه و گفتار چهارم در جمع اعضای تشکل فراگیر گروه‌های تبلیغی کشور در اول شهریور ۱۳۹۸ بیان شده است.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم: ما نباید خودمان را با ادبیات غربی نقد کنیم، ولی از این که در آسیب‌شناسی نیز به نظریه‌پردازی و بازتولید نظریه و تولید شاخص و امثال اینها نیاز داریم. یک نگاه این است که آسیب‌های انقلاب اسلامی ناشی از چالش فرهنگ انقلاب و فرهنگ لیبرال دموکراسی است؛ هم فرهنگ لیبرال دموکراسی در کشور ما حضور و نفوذ دارد و در تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها در عرصه سیاست، فرهنگ و اقتصاد دخالت می‌کند و هم ادبیات انقلابی و فرهنگ اسلامی حضور پیدا می‌کند. این دو، تقابل پیدا می‌کنند و بحران‌ها و ناهنجاری‌هایی به وجود می‌آورند. غرب‌گراها می‌خواهند در این تضادی که پیدا می‌شود، آسیب‌ها را به گردن ادبیات انقلاب و فرهنگ اسلام بیندازند و آن را به نفع فرهنگ مدرن استحاله کنند. از این جهت، تحلیل ما این است که عمده آسیب‌ها و نابسامانی‌ها ناشی از ناسازگاری الگوهای برآمده از مدل‌های غربی با فرهنگ مذهبی و انقلابی است.

نویسنده در ادامه می‌افزاید: امروز نسلی با تفکر تمدنی پا به میدان گذاشته است که معنی تمدن اسلامی و میدان درگیری تمدنی را می‌فهمد و می‌شناسد. نگاه این نسل، ایده دین حداقلی نیست و دین را صرفاً یک فرهنگ نمی‌داند، بلکه معتقد است که دین می‌تواند دولت، جامعه و تمدن جدیدی بسازد. این مجموعه جوان، که آن‌ها را امت وسط می‌دانیم، باید به سمت دولت‌سازی اسلامی حرکت کنند تا زمینه ساخت جامعه اسلامی فراهم شود.

در پشت جلد کتاب آمده است: براساس بیانیه گام دوم، انقلاب اسلامی یک حرکت تمدنی بود که انسداد تاریخی بعد از رنسانس را شکست و عصر جدیدی را آغاز کرد. این بیانیه، انقلاب اسلامی را در چنین مقیاسی شناسایی می‌کند و شاخص‌های جدیدی برای ارزیابی موفقیت‌ها و کاستی‌های آن ارائه می‌دهد. بیانیه گام دوم، سرسلسله اسنادی است که علمای شیعه برای راهبری حوادث اجتماعی تنظیم کرده‌اند. این سند رفیع‌تر از کتاب «تنبیه الامه» علامه نائینی و اندیشه اجتماعی بزرگانی، چون شهید مطهری و شهید صدر است، چون آن‌ها در مقام راهبری یک انقلاب تمدنی در مقیاس جهانی نبودند.

بیانیه گام دوم، باید مستندسازی و تئوریزه شود و بر محور آن، نظریه‌پردازی و راهبردنگاری و گفتمان‌سازی صورت گیرد و نیز مبنای برنامه‌نویسی و برنامه‌ریزی قرار گیرد و اسناد بالادستی با آن هماهنگ شود. همچنین باید یک قرارگاه شکل گیرد که مبتنی بر این سند، نسل جوان آتش به اختیار را هماهنگ کند و سامان دهد.
Share/Save/Bookmark