علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
کد مطلب: 1053
سیدمحمّدمهدی میرباقری، یحیی عبدالهی، حسن نوروزی
فقه حکومتی از منظر شهید صدر(ره)؛ با مروری بر ویژگی‌های «فقه نظامات»
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۰۹
 
شهید سیدمحمدباقر صدر(ره) را می‌توان مبدع رویکرد جدیدی در تفقه دانست که در صدد استنباط «نظامات اجتماعی» از منابع دینی است.
 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم، به نقل از فارس، شهید سیدمحمدباقر صدر(ره) را می‌توان مبدع رویکرد جدیدی در تفقه دانست که در صدد استنباط «نظامات اجتماعی» از منابع دینی است. در این نگاه، مسائل و موضوعات فقهی، به صورت موضوعات از هم منفصل مطالعه نمی‌شود ـ آن‌چنان که در فقه موجود رایج است ـ بلکه «نظام»، یک کل به هم پیوسته‏ای است که موضوعات آن، به یک شبکه یکپارچه تبدیل شده‏اند. استنباط «نظام» به‌عنوان یک «مجموعه» و «کل»، غیر از استنباط حکم تک‌تک «عناصر» آن از طریق احکام «موضوعات کلی» است که نیازمند باب جدیدی از تفقه می‌باشد.
این مقاله در بخش اول به تقریر نظریه شهید صدر(ره) در باب فقه نظامات می‌پردازد و سعی می‌کند جوانب اصلی نظریه ایشان را بررسی کند. در بخش دوم مقاله، با تمرکز بر ویژگی‌های «فقه نظامات»، تفاوت آن با «فقه موجود» از زوایای مختلف بررسی شده است؛ مبتنی بر فقه نظامات، سنخ دیگری از تکالیف متصور است که از جهاتی چند با «حکم» در فقه فردی تفاوت دارد؛ این نوع از تکلیف، از حیث «موضوع»، «مکلف»، «سنخ تکلیف»، «عقاب و ثواب» و «روش استنباط» از احکام رایج فقهی ممتاز می‌گردد.

کلیدواژه ها: شهید صدر(ره)؛ فقه نظامات؛ مکتب؛ مجموعه‌نگری؛ تکلیف

نویسندگان:

سیدمحمّدمهدی میرباقری: مدرس دروس خارج حوزه علمیه قم، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی

یحیی عبدالهی: دانشجوی دکتری کلام دانشگاه ادیان و مذاهب

حسن نوروزی: طلبه سطح3 حوزه علمیه قم

فصلنامه راهبرد فرهنگ - دوره 9، شماره 36، زمستان 1395.

برای دریافت فای pdf این مقاله می توانید به فایل ضمیمه مراجعه نمایید.
Share/Save/Bookmark