مبانی فقه احکام حکومتی
استاد سیدمحمدمهدی میرباقری در این دوره به موضوعاتی همچون:جریان شناسی فقه حکومتی،رابطه فقه حکومتی با مبانی شامل کلامی،چگونگی فرآوری مبانی کلامی در فقه حکومتی و ... می پردازند.
 
 
نمایش خبر در روز :  
ماه :  
سال :  
نوع مطلب :  
بخش :  
۱۲
مقاله روش شناسی فقه دولت سازی اسلامی؛ نویسنده: حجت الاسلام یحیی عبدالهی
۱۵ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۲۰

این مقاله به قلم حجت الاسلام یحیی عبدالهی؛ پژوهشگر مطالعات فقه و اصول فرهنگستان علوم اسلامی قم در دوفصلنامه فقه دولت اسلامی به چاپ رسیده است.چکیده مقاله روش شناسی فقه دولت سازی اسلامی:▫️مبتنی بر سه الگوی روشی «انتزاعی، مجموعه نگر، تکاملی»، سه رویکرد «فقه موضوعات»، «فقه ...

 
تبیین مفهوم «حکومت»، در فقه حکومتی
۲۸ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۵۲

جلسه سیزدهم مبانی فقه حکومتی

اینکه حضرت امام(ره) می فرمایند «ولایت» در روایت «بُنِی‏ الْإِسْلَامُ‏ عَلَى‏ خَمْسٍ‏... لمْ ینَادَ بِشَی‏ءٍ کمَا نُودِی بِالْوَلَایةِ»[۹] مقصود، «حکومت» است و نه مقام ولایت امام[۱۰]، نشان می دهد که حکومت را یک امر اعتباری نمی دانند بلکه امتداد مقام ولایت امام است که در حیات اجتماعی نیز تنزل پیدا می ...

 
گستره و مقیاس شأن تخاطب شارع
۷ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۰۰:۳۰

جلسه دوازدهم درس خارج «مبانی فقه حکومتی»

حجم انبوهی از خطابات شارع ناظر به حوزه معارف اخلاقی و تربیتی است، چرا باید همه آنها را از فقه خارج بدانیم؟! آیا همه دستورات اخلاقی ناظر به مستحبات است؟! حوزه اخلاق و تهذیب اگر ارادی است، متعلق تکلیف خواهد بود.

 
كیفیت جریان مبانی در فلسفه فقه و فقه حكومتی
۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۲ ساعت ۱۷:۴۵

جلسه یازدهم درس خارج مبانی فقه حكومتی

مقدمه[۱]در جلسات گذشته بعد از تعریف فقه حکومتی عرض شد كه رویكرد اول در فقه حكومتی ناظر به «فقه موضوعات اجتماعی» است و رویكرد دیگر، ناظر به «فقه نظامات اجتماعی» و رویكرد سوم هم ناظر به «فقه سرپرستی» و تكامل اجتماعی است. گفته شد که باید به مبانی فقه حكومتی بپردازیم ...

 
«فلسفه فقه»؛ حلقه اول  مبانی فقه حکومتی
۳۱ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۳۹

گزارش جلسه دهم درس خارج مبانی فقه حکومتی

مبانی فلسفه فقهی، نزدیکترین مبانی به فقه هستند و مباحث کلامی از بستر این مبانی، به فقه نزدیک می شوند؛ یعنی تا وقتی که مبانی کلامی را در حوزه فلسفه فقه فرآوری نکنیم، ارتباط منسجمی با فقه پیدا نمی کند.

 
ابتنای «فقه احکام موضوعات» بر «حکم» و «فقه سرپرستی» بر «حکومت» و «ولایت»
۱۸ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۲۰

گزارش جلسه نهم درس خارج «مبانی فقه حکومتي»

اگر تفقه از ناحیه ملاکات دنبال می شد و آن را بر محور توحید و ولایت تحلیل می کردیم،دراینصورت شاهد فقه کامل تری می بودیم؛ فقه موجود در مقام استنباط مراتب سیر و سلوک تا مقام رضوان نیست بلکه صرفاً در حد تأمین از عقوبت متوقف شده است، گرچه به صورت استطرادی به مستحبات نیز می پردازد.

 
مجموعه درس گفتارهای استاد میرباقری پیرامون«مبانی فقه حکومتی»
۲۸ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۲۹

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی، تاکنون دوازده جلسه از سلسله جلسات درس خارج «مبانی فقه حکومتی» استاد میرباقری؛ رئیس فرهنگستان علوم اسلامی، برگزار گردیده است. گزارش تفصیلی این سلسله جلسات با اندکی ویرایش آماده گردیده که تقدیم خوانندگان محترم می گردد.

 
فقه حكومتي، بیانگر احکام نظام ولایت و تولی اجتماعی
۲۳ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۲۰:۲۲

گزارش جلسه هشتم «درس خارج مبانی فقه حکومتی» استاد میرباقری

فقه حکومتی در یک تعریف اجمالی بیان احکام «نظام ولایت و تولی اجتماعی» است؛ یعنی احکام نظام سرپرستی اجتماعی و تولی اجتماعی است. در این رویکرد خود حکومت حکم اولی اسلام است.

 
فقه حکومتی به دنبال سرپرستي جامعه به مثابه ی یک «کل متغیر» است
۱۵ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۲۳:۲۲

گزارش جلسه هفتم درس خارج مباني فقه حكومتي استاد میرباقری:

اگر جامعه واقعیت داشته باشد، می تواند در فقه، موضوع مطالعه قرار گیرد و غیر از اینکه باید فقه آحاد داشته باشیم فقه جامعه و حکومت هم خواهیم داشت. جزء پیش فرض های فقه کنونی ما اين است که جامعه، اعتباری است و صرفاً اختیار آحاد مکلفین، مخاطب خطاب شارع هستند.

 
بررسي رويکرد حضرت امام (ره) در تعريف فقه حکومتي
۹ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۲۸

گزارش تفصیلی جلسه ششم درس خارج مبانی فقه حکومتی

ششمین جلسه درس خارج «مبانی فقه حکومتی» استاد میرباقری؛ رئیس فرهنگستان علوم اسلامی، چهارشنبه شب(بعد از نماز مغرب و عشاء)؛ دوم اسفند ماه و با حضور جمعی از طلاب و فضلای حوزه علمیه در مسجد خاتم الانبیای شهرک پردیسان برگزار گردید.

 
تحليل ویژگی های فقه نظامات
۱ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۷:۴۳

گزارش جلسه پنجم درس خارج مباني فقه حکومتی استاد میرباقری

پنجمین جلسه درس خارج «مبانی فقه حکومتی» استاد میرباقری؛ رئیس فرهنگستان علوم اسلامی، چهارشنبه شب(بعد از نماز مغرب و عشاء)؛ بیست و پنجم بهمن ماه و با حضور جمعی از طلاب و فضلای حوزه علمیه در مسجد خاتم الانبیای شهرک پردیسان برگزار گردید.

 
جایگاه «مکتب» در فقه نظام سازی شهید صدر (ره)
۲۴ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۳:۴۶

گزارش جلسه چهارم درس خارج مبانی فقه حکومتی[۱]

دو عنصر اساسی در نظریه شهید صدر (ره) وجود دارد که نظریه ایشان را با بقیه نظریه ها متفاوت کرده است؛ عنصر اول، «منطقه الفراغ» و عنصر دوم، مسئله «مکتب» است.

 
بررسي رويکرد «فقه نظام سازی» در فقه حکومتي
۱۷ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۷:۵۴

گزارش جلسه سوم درس خارج مباني فقه حکومتي[1]، استاد میرباقری:

رویکرد حکومتی به فقه، به این معنا قابل دفاع است که در استنباط حکم شرعی، اصل «کارآمدی» در جهت اقتدار اسلام مورد لحاظ قرار گیرد.

 
چارتوگرافی جلسه اول درس خارج مبانی فقه حکومتی استاد میرباقری
۱۴ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۱۳

پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی www.isaq.ir در این محصول به مرور سخنان استاد میرباقری در جلسه اول درس خارج مبانی فقه حکومتی پرداخته است.متن کامل جلسه اول را از اینجا دریافت نمائید.

 
بررسي رويکردهای مختلف در تعريف «فقه حکومتي»+مستندات
۱۰ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۸:۲۱

استاد میرباقری در دومین جلسه درس خارج مبانی فقه حکومتي تبیین کرد:

رویکرد حکومتی به فقه باید به قواعد اصولی قابل استناد تبدیل شود تا قابل اعمال گردد، در اینصورت فقيه می تواند این رویکرد را در مقام استنباط رعايت کند و فقه مقنن حکومتي شکل گيرد.

 
۱۰ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۷:۴۳

دیدگاه دوم:فقهی که احکام آن با رویکرد حکومتی و اجتماعی استنباط شودمستندات دیدگاه دوم:در این مستندات درصدد تعیین دیدگاه های صاحب نظران نیستیم و ذکر نام صاحب نظران لزوماً به معنای انتساب یک تعریف خاص به آنها نمی باشد، چراکه تبیین دیدگاه یک اندیشمند و محقق نیازمند ملاحظه تمام کلمات و آثار اوست. بلکه به ...

 
۱۰ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۷:۴۳

دیدگاه سوم: فقه مربوط به مقام اجراء و حل تزاحماتمستندات دیدگاه سوم:در این مستندات درصدد تعیین دیدگاه های صاحب نظران نیستیم و ذکر نام صاحب نظران لزوماً به معنای انتساب یک تعریف خاص به آنها نمی باشد، چراکه تبیین دیدگاه یک اندیشمند و محقق نیازمند ملاحظه تمام کلمات و آثار اوست. بلکه به منظور واضح شدن تعریف،...

 
۱۰ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۷:۴۲

دیدگاه چهارم: فقه تعیین احکام الزامی حاکم در منطقه الفراغمستندات دیدگاه چهارم:در این مستندات درصدد تعیین دیدگاه های صاحب نظران نیستیم و ذکر نام صاحب نظران لزوماً به معنای انتساب یک تعریف خاص به آنها نمی باشد، چراکه تبیین دیدگاه یک اندیشمند و محقق نیازمند ملاحظه تمام کلمات و آثار اوست. بلکه به منظور ...

 
۱۰ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۷:۱۶

دیدگاه اول:فقهی که به موضوعات و مسائل حکومتی و اجتماعی می پردازد.مستندات دیدگاه اول:  در این مستندات درصدد تعیین دیدگاه های صاحب نظران نیستیم و ذکر نام صاحب نظران لزوماً به معنای انتساب یک تعریف خاص به آنها نمی باشد، چراکه تبیین دیدگاه یک اندیشمند و محقق نیازمند ملاحظه تمام کلمات و آثار اوست. بلکه ...

 
تعاريف و رويکردهای رايج نسبت به فقه حکومتي
۵ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۰۱

جلسه دوم درس خارج «مباني فقه حکومتي» استاد میرباقری برگزار گردید

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم جلسه دوم درس خارج «مبانی فقه حکومتي» با موضوع بررسي تعاريف و رويکردهای رايج در فقه حکومتي، در تاريخ چهارم بهمن ماه در مسجد خاتم الانبياء پرديسان قم برگزار شد. حجت الاسلام والمسلمين سيد محمّدمهدي ميرباقري در اين جلسه، ابتدا به تعريف دو ...

 
۱۲