علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
نمایش خبر در روز :  
ماه :  
سال :  
نوع مطلب :  
بخش :  
نسخه‌های انحرافی تمدن‌سازی، مهمترین مانع تمدن نوین اسلامی
۱۷ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۳۳

حجت‌الاسلام والمسلمین پیروزمند:

حجت‌الاسلام والمسلمین پیروزمند: مانع وحدت تمدنی تفکیک اسلام از تمدن سازی است و اگر امت اسلامی بر اختلافات مذهبی فائق شوند، مانع دوم قد علم می‌کند و آن ادعای جدایی دین از سیاست، دین از جامعه سازی، دین از علم، دین از الگوی پیشرفت و بالاخره جدایی دین از تمدن سازی است.

 
معرفت‌شناسی تطبیقی، چالش صدق در اولیات (2)
۳۰ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۰۱

حجت‌الاسلام محمد متقیان

آنچه را ما با علم حضوری می یابیم معلول شخصی است پس چگونه می توانیم حکم آن را درباره هر معلولی تعمیم دهیم و چنین حکم کلی را بدیهی بشماریم؟ پاسخ این است که هر چند ما از یک پدیده خاصی مفهوم معلول را انتزاع می کنیم ولی نه از آن جهت که دارای ماهیت خاصی است و مثلاً از اقسام کیف نفسانی به شمار می رود بلکه ...

 
حجت‌الاسلام علی محمدی
۲۳ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۰۶

کارگاه آموزشی آشنایی با نظریه‌های علم دینی

«علم» در افول، پیدایش و تغییرات خود، مستقل از سایر عوامل اجتماعی نیست و به نحوی متاثر از تحولات اجتماعی می باشد. از این رو ضروری است در بررسی تاریخ تحولات علمی، حتما تاریخ تحولات اجتماعی نیز مد نظر قرار گیرد که البته مسئله «علم دینی» که امروزه جز مسائل بسیار مهم فراروی ماست، از این قاعده مهم استثناء ...

 
حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری
۱۶ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۰۶

حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری:

اگر تفکر توسعه غربی حاکم شد، بدانید چیزی از فرهنگ اسلام باقی نخواهد ماند؛ این همان چیزی است که موجب شده مقام معظم رهبری احساس خطر کنند در فرمایشات اخیرشان با خبرگان رهبری فرمودند که "ما آمدیم به اسلام عمل کنیم اگر بناست به اسلام عمل نکنیم ما اینجا چه کاره ایم؟!"

 
استاد سید محمدمهدی میرباقری
۹ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۰۶

استاد میرباقری در نشست با دانش‌پژوهان فرهنگستان:

رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم: نیاز است که دانش پژوهان فرهنگستان، دانش های موازی با مباحث استاد حسینی الهاشمی (ره) را نیز به خوبی یاد بگیرند. البته نظریه استاد حسینی، فلسفه تفکر است که در حوزه علمیه، بدیلی ندارد، لذا با تسامح می شود آن را با فلسفه منطق متناظر گرفت.

 
استاد علیرضا پیروزمند
۹ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۰۹

حجت الاسلام والمسلمین پیروزمند:

ساختار شهر اسلامی باید به گونه‌ای باشد که محیط‌زیستی برای ذکر و بندگی خداوند و جریان ولایت امام(ع) باشد. بنابراین، شهر زیارتی فضایی برای ذکر و بندگی بر محور ولایت امام (ع) است. الگوی پایه ما در ترسیم معماری شهر اسلامی از سه رکن کالبد، محتوا و محور هویت‌بخش آن تشکیل شده‌است.

 
حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری
۱۱ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۴۶

با سخنرانی رئیس فرهنگستان علوم اسلامی؛

در آستانه سالگرد ارتحال رهبر کبیر انقلاب اسلامی، نشست تخصصی «تبیین مکتب امام به عنوان الگوی طلبه تراز انقلاب اسلامی» با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم و عضو خبرگان رهبری، چهارشنبه ۱۲ خرداد، از سوی جامعه الزهرا برگزار می شود.

 
حجت‌الاسلام حسین مهدی‌زاده
۳ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۰۲

حجت‌الاسلام حسین مهدیزاده؛

یکی از دغدغه های علمی عصر جدید، تاسیس دانش هایی است که معطوف به برنامه ریزی و توسعه جامعه باشند. حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری، رئیس کنونی فرهنگستان علوم اسلامی قم، از جمله کسانی است که به این پرسش می اندیشد و در پی یافتن پاسخ آن برای «توسعه دینی» است.

 
حجت‌الاسلام محمد متقیان
۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۴۳

حجت‌الاسلام محمد متقیان

هرچند اولیات دارای منزلتی ویژه در معرفت شناسی اسلامی هستند و اهمیتی درخور در پیشبرد برهان و استدلال‌های نظری دارند، لیکن یک سؤال اساسی پیرامون «وجه صدق اولیات» قابل طرح می باشد. چگونه و با چه تبیینی می توان «وجه صدق اولیات» را توضیح داد به گونه ای که از معقولیت برخوردار باشد و مصادره به مطلوب تلقی نگردد....

 
حجت الاسلام حامد بالوئیان
۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۰۶

نمي توانيم مدام شعار بدهيم که اسلام جامع است، مدينه فاضله مي سازد و از آن طرف وام مي گيريم و براي حفظ آبرو مدام، ادبيات را تغيير مي دهيم. مهمترين مسئله در الگو سازي، تلاش فکري جامعه در ايجاد يک جريان فکري اسلامي است، چون انقلاب ما اسلامي است. برای این کار نياز است که سازمانی ساخته شود و بر روی آن کار ...

 
فقه اجتماعی و کاستی‌های جدی روش تفقه
۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۴۸

حجت‌الاسلام سیدپیمان غنائی

در محور موانع و بایسته‌های فقه اجتماهی هرچند به موانع و بایسته‌های فرهنگی و اجتماعی توسعۀ فقه اجتماعی اشاره نسبتاً خوبی شده است، اما به موانع و بایسته‌های علمی و محتوایی بحث که از جمله مهم‌ترین آن‌ها دقت در موضوع‌شناسی و روش‌شناسی فقه اجتماعی است، آن‌گونه که باید پرداخته نشده است.

 
حجت‌الاسلام اسماعیل پرور
۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۵۶

حجت‌الاسلام اسماعیل پرور؛

بانک ها رکن مهم اقتصاد ما به شمار مي آيند و در تحقق اهداف خرد و کلان اجتماعي نقشي غير قابل انکار دارند. لذا تا زماني که برنامه جامعي براي تغيير جايگاه آنها در اقتصاد و يا جايگزيني نهاد ديگري به جاي آنها طراحي نشده است، از يک نحوه احترام و قداست برخوردار هستند و همه مديران و کارمندان آنها، خدمتگزاران ...

 
تحقق تمدن اسلامی و علم دينی؛ پيشران مطلوب در استحکام درونی نظام
۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۰۸

حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالعلی رضایی؛

در طراحی زیرساخت های مورد نیاز در تمدن سازی به عنوان پیشران مطلوب در استحکام درونی قدرت نظام نیاز به نظام‌سازی در حوزه مفاهیم و ساختارها، محصولات است و این نظام سازی بر پایه دین انجام می‌شود. نظام سازی بر اساس قرآن و دین، با فرآیند پنجگانه ای که رهبرانقلاب مطرح فرمودند درهم آمیخته است.

 
تحوّل در ریاضیات لازمه تحوّل در علوم انسانی
۹ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۴۶

گزارش نخستین کرسی ترویجی نظریه پردازی؛

نخستین کرسی ترویجی ترویجی نظریه‌پردازی با موضوع «تحوّل در ریاضیات لازمه تحوّل در علوم انسانی» از سوی فرهنگستان علوم اسامی قم و با مشارکت دبیرخانه هیأت حمایت از کرسی های نظریه پردازی و نقد و مناظره در شورای عالی انقلاب فرهنگی، در قم برگزار گردید.

 
آينده نخبگانی جامعه در اختيار اندیشه استاد حسینی الهاشمی
۱۶ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۴۷

استاد سید محمدمهدی میرباقری؛

حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری در سالگرد ارتحال آيت‌الله سيد منيرالدين حسينی الهاشمی: هر روزه عمق تفکر استاد حسینی بيشتر با اقبال اجتماعی مواجه است و حتی برای يک روز محجور نشده است. اِن‌شاء‌الله آينده نخبگانی در اختيار تفکر مرحوم استاد می‌باشد، و مسئولیت سنگین ما ایجاد بسترهای این تفکر در جامعه است.

 
ضرورت تبیین«نسبت اخلاق و فن‌آوری اطلاعات» از نظرگاه «نزاع تمدنی»
۲۵ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۳۵

حجت‌الاسلام علی محمدی؛

انقلاب اسلامی از ناحیه توسعه فن‌آوری ها اطلاعاتی چه فرصت ها و تهدیداتی در پیش دارد؟ چه اقدامات متناسبی باید در سطوح مختلف انجام دهد تا بتواند در جهان متلاطم کنونی، شیب تحولات را مدیریت کرده و تکامل وجدان عمومی ملت ها را در جهت حاکمیت اسلام و تحقق واقعی ولایت حقّه الهیّه هدایت نماید؟

 
تاسیسی بودن زبان شارع لازمه اصول فقه احکام حکومتی
۱۵ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۴۷

حجت‌الاسلام علی میثمی تهرانی

پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم/ حجت‌الاسلام علی میثمی تهرانی، دانش پژوه فرهنگستان علوم اسلامی، در یادداشتی با عنوان «تاسیسی بودن زبان شارع لازمه اصول فقه احکام حکومتی» به نقد و نقض اجمالی نظریات اصلی مطرح در باب زبان شارع به طرح ابتدایی نظریه تاسیسی بودن زبان شارع پرداخته ...

 
مهندسی تمدن اسلامی از منظر علامه سید منیرالدین حسینی الهاشمی
۱۶ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۳۲

حجت‌الاسلام دکتر مصطفی جمالی؛

در اندیشه تمدنی سید منیرالدین حسینی الهاشمی، تمدن بستر‌ساز ارتباط انسان با جامعه و طبیعت است و لازمه این ارتباط آن است که تمدن هم در نحوه تاثیر انسان و جامعه بر طبیعت و هم در نحوه تاثیر طبیعت بر انسان و جامعه حضور دارد. البته مناسبات و ابعاد حیات اجتماعی آن‌گاه وصف تمدنی پیدا می کنند که به پذیرش اجتماعی ...

 
راه هماهنگ‌سازی علوم بر محور معارف نقلی چیست؟
۴ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۳۷

گفتگو با حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری

هماهنگی بین منابع معرفت، به صورت قهری اتفاق نمی‌افتد، لذا برای اسلامیت علوم می‌بایست منظومه‌ای به هم پیوسته از معارف مختلف بر محور معارف نقلی تشکیل داد که این مسئله، نیازمند مقیَّد شدن معارف نقلی، عقلی و تجربی، در منزلت منطق و روش تحقیق است.

 
تمدن نوین اسلامی، نشانگر عمق حرکت انقلاب اسلامی
۱۹ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۴۰

عضو هیأت علمی فرهنگستان علوم اسلامی:

مساله تمدن اسلامی و افقی که انقلاب می خواست به آن برسد، در حال روشن شدن است و این عمق حرکت انقلاب اسلامی را نشان می دهد و تبیین می کند این جریان تنها در پی ایجاد حکومت اسلامی در مرزهای ملی خود نیست بلکه سخن از تحقق یک تمدن با همه لوازم تمدنی در عصر جدید است.