علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
 
کد مطلب: 619
نشست آينده‌ی علوم انساني
رصد بین الملل
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۳ تير ۱۳۹۰ ساعت ۰۹:۴۷
 
در شوراي دانشكده هاي مستقل، شاهد در حاشيه قرار گرفتن علوم مقدماتي از جمله علوم انساني بوديم، كه علت آن فشار بار اولويت هاي دانشجويان و پاسخ دهي مسئولان و دانشكده ها مي باشد كه گاهي اوقات نتيجه اي جز تغييرات نادرست در برنامه هاي درسي و تحصيلاتي نداشته است. در واقع افزايش عوامل دلهره آور و نگران كننده در شيوه و مدل ثبت نام در مقاطع كارشناسي، سرمايه گذاري براي تحقيقات پيشرفته و تمايل به نوع دوستي دغدغه هايي را در خصوص آينده علوم انساني به وجود آورده است.
مترجم: رضا حسن زاده
رصد بین الملل معاونت پژوهش فرهنگستان علوم انسانی
منبع: www.amacad.org

در شوراي دانشكده هاي مستقل، شاهد در حاشيه قرار گرفتن علوم مقدماتي از جمله علوم انساني بوديم، كه علت آن فشار بار اولويت هاي دانشجويان و پاسخ دهي مسئولان و دانشكده ها مي باشد كه گاهي اوقات نتيجه اي جز تغييرات نادرست در برنامه هاي درسي و تحصيلاتي نداشته است. در واقع افزايش عوامل دلهره آور و نگران كننده در شيوه و مدل ثبت نام در مقاطع كارشناسي، سرمايه گذاري براي تحقيقات پيشرفته و تمايل به نوع دوستي دغدغه هايي را در خصوص آينده علوم انساني به وجود آورده است. شوراي دانشكده هاي مستقل اين نگراني ها را با ايجاد طرح ها و برنامه هايي براي اعضاي دانشكده ها در موضوعات كلاسيك، تاريخ، زبان هاي خارجي، تاريخ هنر، استفاده بهينه از منابع كتابخانه اي و ديگر جنبه هاي علوم انساني جبران كرده است، هر چند نتايج دل گرم كننده بوده است اما نياز به اقدام بيشتري مي باشد.

اين نشست رهبران متفكر در حوزه ي علوم انساني و آموزشي را در يكجا گرد هم آورده و به دنبال افزايش فهم و درك ما از پتانسيل علوم انساني در خصوص غني سازي و اطلاع رساني در زندگي فردي و اجتماعي با فرمول بندي چالش هاي اخلاقي و ترسيم آموزه هاي تاريخي، مي باشد. اين نشست با همكاري دانشكده ي مطالعات پيشرفته ي بين الملل دانشگاه جان هاپكينز برگزار شده است.

جزئيات برنامه:

اين نشست در چهار بخش و در يك روز برگزار شد. دعوت شدگان به اين نشست حدود ۲۰۰ نفر از دانشمندان، رهبران مؤسسات آموزشي و فرهنگي، امور اجتماعي، نويسندگان و ژورناليست ها بودند. نشست با حمايت بنياد «هنري لوس» و شركت «كارنگي» نيويورك برگزار شد.

موضوعات:

چرا علوم انساني؟

چرا علاقه نسبت به علوم انساني در طول زمان افت و خيز دارد؟ چرا علوم انساني مرجعي نامتناقض يا سازگاري براي آكادمي ها و فراتر از آن باقي نمي ماند؟

علوم انساني ـ اشخاص و جامعه

علوم انساني چگونه مي تواند مفاهيم بنيادي انسانيت، اخلاق، آزادي، مدنيت و پندار را روشن سازد؟ چگونه است كه موارد فوق براي سلامتي دموكراسي ضروري مي باشد؟ علوم انساني چگونه مي تواند تداوم و پيوستگي را در كشوري كه تكه تكه شده است ايجاد كند؟ علوم مقدماتي چگونه مي تواند انگيزه دانشمندان و دقت شعرا را افزايش و گسترش بدهد؟

علوم انساني و سياست هاي عمومي

آيا ارتباطات كشف نشده اي بين سياست هاي عمومي و علوم انساني وجود دارد؟ تأثيرات آموزش علوم مقدماتي بر سياست هاي داخلي و خارجي و سياست گذاران چيست؟ آيا رابطه اي بين علوم انساني، بحران هاي سياسي، اقتصادي و محيط زيستي كه امروز با آن مواجه هستيم وجود دارد؟ علوم انساني در غرب چگونه است؟

علوم انساني و مؤسسات ترقي دهنده ي آن

علوم انساني چگونه مي تواند توسط مؤسسات آموزش عالي، دانشكده ها، كتابفروشي ها، كتابخانه ها، آژانس هاي عمومي، ناشران، كتاب هاي داستاني، دانشمندان، سياست هاي عمومي و رسانه ها دوباره احيا شود؟ عموم افراد جامعه چگونه مي توانند در اين فرايند شركت كنند؟

سخنرانان

ريچارد اِك من: رئيس شوراي دانشكده هاي مستقل

آذر نفيسي: مدير اجرايي گفتگوهاي فرهنگي و استاد مدعو دانشكده ي مطالعات پيشرفته بين الملل دانشگاه جان هاپكينز

نيل رودنستين: رئيس سابق دانشگاه هاروارد و رئيس هيئت امناي آرت اشور

استيون كنپ: رئيس دانشگاه جورج واشنگتون

اس جور جيانو جنت: رئيس كنيون كالج

كومه انتوني آفيا: استاد فلسفه ي دانشگاه لورنس اس راكفلر و مركز دانشگاهي ارزش هاي انساني دانشگاه پرينستون

ادوارد هيرسچ: رئيس بنياد يادبود جان سيمون گوگنهايم

ويكتوريا مورا: رئيس كالج سنت جان

جن اِلشتاين: استاد اخلاق اجتماعي و فلسفي دانشگاه شيكاگو

داگلاس سي . بنت: رئيس و استاد فلسفه ي كالج ارل هام

دنا جيويا: استاد شعر و فرهنگ عمومي دانشگاه كاليفرنيا جنوبي

رابرت دارنوت: استاد و مدير كتابخانه ي دانشگاه هاروارد.

لوئيس دنيس: معاون اجرايي شركت رندم هوس كانادا با اختيارات محدود

توماس اف فلاين: رئيس دانشگاه آلورنيا،



اشاره

لوليتاخواني در تهران (Reading Lolita in Tehran) نام کتاب خاطراتي از آذر نفيسي، استاد دانشگاه و نويسنده ايراني الاصل است که ابتدا در سال ۲۰۰۳ در ايالات متحده آمريکا به زبان انگليسي به چاپ رسيد و به يکي از پرفروش ترين کتابهاي دهه معاصر آمريکا تبديل گشت. کتاب خوانش لوليتا در تهران، بيش از صدهفته در فهرست پرفروش ترين هاي نيويورک تايمز قرار داشت و تا کنون به ۳۲ زبان زنده دنيا ترجمه شده است.

موضوع اصلي کتاب شرح و توصيف خاطرات خانم نفيسي از روزهاي انقلاب فرهنگي در ايران و اخراج اساتيد زن از دانشگاه هاي ايران توسط تندروياني است که قصد تثبيت جمهوري اسلامي را دارند. نويسنده در پي تعطيلي کلاس تدريس انگليسي اش در دانشگاه تهران اقدام به فراخواني تعدادي از دانشجويان نخبه کلاسش را مي کند و با داير کردن کلاسهاي خصوصي به شاگردان سابقش به تدريس دروس تعطيل شده خود اقدام مي کند و رمان هاي مشهور انگليسي را باز خواني مي کرده اند.

نويسنده علاوه بر اين در واقع تاريخ زندگي خود را از پيش از انقلاب و زمان دانشجويي اش در آمريکا و فعاليت در کنفدراسيون دانشجويي و سپس شرکت در انقلاب و به قدرت رسيدن جمهوري اسلامي و درگيري ها بر سر حجاب و انقلاب فرهنگي و جنگ ايران و عراق و مرگ روح الله خميني و غيره از زاويه شخصي و در کنار نقد ادبي رمان ها در زمان هاي مختلف، بيان مي کند. نفيسي در بيان تاريخ زندگي خود و تاريخ معاصر ايران، به نقد دائم جمهوري اسلامي مي پردازد و بارها عليه نظرات روح الله خميني نکاتي را بيان مي کند.



يادداشت:

تحليل: حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پيروزمند

گويا علوم انساني موجود در غرب با بحران مشروعيت روبرو شده و خود را با چالش از دست دادن مرجعيت علمي مواجه مي بينند، چنين به نظر مي رسد كه اين علوم در تعريف مفاهيم بنيادي و نيز نقش آفريني در ايجاد جامعه جهاني واحد، در حد انتظار ظاهر نشده اند و اين گونه نشست ها به دنبال آن است تا با گوشزد كردن پتانسيل علوم انساني همچنان آن را به عنوان صفحه گردان علمي مسايل ملي و جهاني حفظ نمايد. هر چند غرب به دليل جدا شدن از آموزه هاي وحي، چاره اي جز اتكاء به علوم انساني ندارد اما از عنوان اين نشست و محتواي آن چنين برداشت مي شود كه علوم انساني در غرب سير نزولي را طي كرده است. اين امر هم علوم انساني و هم نظريه جهاني سازي غربي را آسيب پذيرتر مي نمايد.



تحليل: حجت الاسلام ابوذر بهاروند
ـ با توجه به تاکيد مقام معظم رهبري در امر علوم انساني، تحرکات غرب نيز در اين زمينه با محوريت علوم انساني و داشتن گوشه چشمي به تحولات ايران افزايش يافته است. از اين رو در اين همايش سخنران اول، بحث خود را با هجمه به نظام جمهوري اسلامي آغاز كرده و مي گويد که الان جمهوري اسلامي بيش از هر زمان ديگر جلوي تفکر و تعقل را گرفته است!!

ـ يکي از حاميان برگزاري اين همايش، بنياد «کارِنگي»، پوششي است براي ارتباط و اضمحلال فکري کشورها و مجموعه هايي که با ايالات متحده تضاد فکري دارند. اين بنياد مروّج ارزش هاي امريکايي بوده و بر آنها کنترل و اشراف جدي دارد. به دليل همکاري هاي گسترده ي اين بنياد با سازمان صهيونيستي «آيپک» مي توان گفت حمايتشان از اين همايش بيانگر جهت دهي خاصي است.

ـ بنياد کارنگي (تأسيس سال ۱۹۱۰) اکنون انتشار انواع کتاب هاي سياسي، انديشه اي گزارش هاي راهبردي، تحليل هاي راهبردي ساليانه و بولتن هاي ويژه تحليلي را اخيراً بيشتر در دستور کار قرار داد است. نکته مهم تر آنکه اين بنياد با بازوي اجرايي خود (بنياد سوروس) در ايران به شکل بسيار فعالي حضور دارد.

ـ قابل توجه آنکه، آقاي «ريچارد اکمن» رياست شوراي دانشکده هاي مستقل آمريکا ( حدود۶۰۰ دانشکده) يکي ديگر از سخنرانان اين همايش اعتقاد دارد که اين دانشکده ها فراگيري علوم انساني را «بخش ضروري شهروند مسئول بودن» مي دانند و در کنار آموزش هاي حرفه اي ديگر بايد توسط دانشجويان فراگرفته شود. اين بيان نشان دهنده دقت نظر نام برده در بحث علوم انساني است.



تحليل: دکتر محسن دنيوي

در حاشيه قرار گرفتن علوم انساني به علت فشار بار اولويت هاي دانشجويان و اساتيد و پاسخ دهي مسئولان و دانشكده ها مي باشد. افزايش فهم و درك ما از پتانسيل علوم انساني در خصوص غني سازي اطلاع رساني در زندگي فردي و اجتماعي با فرمول بندي چالش هاي اخلاقي و درس هاي تاريخي است. نسبت به توسعه علوم انساني ضرورتي وجود دارد، موضوع تاريخ، هنر، ادبيات و فلسفه و... است و هدف ارتقاء درك نسبت به پتانسيل اين علوم براي ارتقاء دموكراسي و بسط فرهنگ غربي مي باشد. مخاطب عموم مردم و فعالان عرصه علوم انساني هستند كه براي تحكيم بحث مثال هم آورده شده است يعني خانم نفيسي.


تحليل: حجت الاسلام والمسلمین محمدجعفر حسينيان
فرآيند اضمحلال و نابودي انسان و اوصاف انساني كه ناشي از تأثيرات مستقيم يا غير مستقيم نظام هاي ارزش محور با مركزيت ايران است به گونه اي كه انديشمندان غرب را در تزلزل و ترديد قرار داده است. در اين رويكرد حس مي شود حاكميت نظام هاي سرمايه محور همانطور كه شاهد فروپاشي و پيدايي چالش جدي در نظام اقتصادي خود بوده اند به تدريج شاهد پيدايش بحراني عميق و بنيان كن در عرصه علوم انساني خود باشند. به نظر مي رسد روند فعاليت هاي فرهنگي ايران با همه ضعفها و سستيها توانسته در عرصه بين الملل تأثير گذار بوده و به تدريج بستر چالش بزرگ را در غرب فراهم آورد.

103
Share/Save/Bookmark