علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
 
کد مطلب: 796
حجت الاسلام محمدرضا کتابی؛ (8)
قدرت نرم انقلاب اسلامی
توصيف ابعاد و گستره جنگ نرم
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۰۸
 
نكته اميدوار كننده اين است كه در مسير تكاملی انقلاب اسلامی به طور مرتب فرصت‏ها و ظرفيت های جديدی پديد می‏ آيد و ظرفيت های بالفعل در حال رشد و شكوفايی هستند. در این زمینه می توان به قدرت نرم اربعین و زیارت حضرت سیدالشهداء علیه السلام، مساجد و منابر، هیئات مذهبی، زیارات آستان های مقدسه، زیارت راهیان نور و گلزارهای شهدا، سنت حسنه اعتکاف و از این موارد اشاره کرد.
 
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم، در یادداشت هشتم سلسله یادداشت های حجت‌الاسلام محمدرضا کتابی در خصوص «بررسی سطوح و راهبردهای جنگ نرم اقتصادی»، به توصیف قدرت نرم انقلاب اسلامی پرداخته است.
در ادامه هشتمین بخش از سلسله یادداشت های دانش پژوه فرهنگستان علوم اسلامی قم از پیش روی شما می گذرد.
***
 
با پایان یافتن بحث توصیف مفهوم و ماهیت جنگ نرم و بررسی ابعاد و گستره آن و شناخت سطوح و راهبردهای جنگ نرم دشمن در ابعاد سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، اینک باید به راهبردها و راهکارهای جبهه خودی برای مقابله با این هجوم گسترده پرداخت. اما به نظر می رسد قبل از ورود به این بحث می بایست شناخت لازم از ظرفیت ها، فرصت ها و مقدورات و به تعبیر بهتر قدرت نرم خود داشته باشیم تا متناسب با آن راهبرد و راهکار خود را برای تقابل در این جبهه اتخاذ نماییم.

انقلاب اسلامی ايران در حركت توسعه ياب خود سنگرهای بسياری را فتح نموده و قله‏ ها و آرمان های بزرگی را پيش روی خود دارد. از سوی ديگر در فراروی ملت ايران و انقلاب اسلامی چالش‏ ها و تهديد هایی وجود دارد كه می بايست از آنها به سلامت عبور كند.

در اين ميان شناخت ظرفيت‏ ها و فرصت‏هايی كه در اختيار انقلاب قرار دارد از يك سو ما را نسبت به تداوم حركت تكاملی انقلاب اميدوار می‏ سازد و از سويی ديگر مقدورات و ابزارهای مورد نياز را براي عبور از موانع و آسيب‏ ها به نمايش می‏ گذارد و در مجموع نسبت به آينده انقلاب اسلامی اميدواری هاي فراوانی را به دست می‏ دهد.


۱. قدرت نرم درونی انقلاب اسلامی

در کنار سرمایه اصلی و «فرا قدرت نرم عاشورا و انتظار»، بزرگترين سرمايه و قدرت نرم محوری انقلاب اسلامی عنصر «ولایت فقیه» و در اين دوران، وجود رهبری داهيانه و مقتدرانه حضرت امام خامنه ای «مدظله العالی» است كه با مديريت راهبردی و تکاملی خود، با درايت و قوت، انقلاب را از گردنه های سخت و خطرناك و از يك پيچ تاريخی حساس به سلامت عبور مي‏دهد و به سرزمين تمدن نوين اسلامي و مقدمه سازی عصر ظهور رهنمون می ‏سازد.

خلف صالح امام راحل از بدو تصدی مسئوليت رهبری، به بيان های گوناگون در اهميت توليد علم و فرهنگ دينی و خطر جنگ نرم دشمنان انقلاب اسلامی سخن گفته و با عنايت به زوايای گوناگون اين جنگ نرم و الزامات رسيدن به تمدن متعالی اسلام، نخبگان حوزوی و دانشگاهی را به تفكر و اقدام در اين زمينه فراخوانده ‏اند و طرح های صريح، جدی و موضوعات و عناوين متنوعی را در طول دو دهه گذشته برای نيل به اين هدف ارائه نموده اند.

در كنار اين فرصت و سرمايه بی نظير، می‏ توان به موارد ذیل از قدرت نرم درونی انقلاب در ابعاد سیاسی، فرهنگی و اقتصادی اشاره کرد:

- تثبيت و اقتدار سياسی، نظامی و معنوی نظام اسلامی و تغییر موازنه قدرت به نفع انقلاب و ارتقاء جایگاه انقلاب اسلامی در عالم
- تضعيف جبهه سكولارها و عبور انقلاب از آنان و شكل گيری جبهه طرفداران تمدن اسلامی
- ایجاد ظرفیت مردم سالاری دینی همراه با ولایت مداری
- امنیت پایدار در سایه وحدت کلمه، همدلی، انسجام و اعتماد ملی
- رشد معنويت و معنويت گرايی و افتخار به هويت ملی و دينی و رونق و احیاء معنويت در ميان جوانان
- تقويت روحيه خود باوری و ايمان به ظرفيت‏ ها و استعدادهای خود و فعليت يافتن آن در بسياری از عرصه‏ ها
- توجه روزافزون به فرهنگ افتخارآفرين دفاع مقدس و میراث درخشنده آن و پيوند نسل جوان با شهيدان و فرهنگ شهادت
- رشد بصيرت عمومی، استکبار ستیزی و حضور و بسیج آگاهانه در صحنه‏ های حساس انقلاب همچون مقابله با فتنه ها و پدید آوردن حماسه ۹ دی
- رشد روحيه عزت مداری، استقلال طلبی، آرمان خواهی و مطالبه عدالت حداكثری
- وجود قشر عظيم فرهيختگان و نخبگان و ظرفيت های علمی مؤمن، انقلابی و کارآمد در تراز انقلاب اسلامی، در حوزه، دانشگاه و دیگر مراکز و شكل گيری همدلی و همفكری و تفاهم ميان آنان در مسير دستیابی به اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی و پاسخ به نیازها بر اساس معارف اسلام ناب
- قدرت الگو سازی و ايجاد شجاعت و جسارت علمی در راستای توليد مفاهيم علمی و نرم افزارهای لازم در جهت توسعه علمی کشور در پژوهشكده‏ ها و مراكز علمی حوزوی و دانشگاه
- رشد هنر و ادبیات دینی و انقلابی
- سرمایه ها و ظرفیت های بکر اقتصادی و به دنبال شکوفا کردن آنها با رویکرد اقتصاد مقاومتی
و مواردی از اين قبيل اشاره كرد كه تمامي آنها حكايت از وجود يك سرمايه با ارزش و گران سنگ و يك ظرفيت و فرصت مغتنم برای انقلاب اسلامی دارد.

علاوه بر موارد فوق، اتکاء به امدادهای الهی و غیبی و باور به قدرت دین و انگیزه های مذهبی و به تعبیر امام خامنه ای (مد ظله العالی) امید و حساب باز کردن روی ارزاق «من حیث لا یحتسب» و یقین به توجهات و ادعیه زاکیه امام عصر (ارواحنا فداه) سرمایه و پشتوانه اصلی ما در حرکت در این مسیر دشوار است.

نكته اميدوار كننده اين است كه در مسير تكاملی انقلاب اسلامی به طور مرتب فرصت‏ها و ظرفيت های جديدی پديد می‏ آيد و ظرفيت های بالفعل در حال رشد و شكوفايی هستند. در این زمینه می توان به قدرت نرم اربعین و زیارت حضرت سیدالشهداء علیه السلام، مساجد و منابر، هیئات مذهبی، زیارات آستان های مقدسه، زیارت راهیان نور و گلزارهای شهدا، سنت حسنه اعتکاف و از این موارد اشاره کرد.


۲. قدرت نرم بیرونی انقلاب اسلامي

در كنار این فرصت ها و ظرفیت های درونی، انقلاب اسلامی با گفتمان سازی و خلق گفتمان منطقی و مقبول و طرح اندیشه تمدن اسلامی و عقلانیت دینی، با هدف دستیابی به تعالی و پیشرفت مادی و معنوی توأم با عدالت و معنویت و با صدور فلسفه و تفکر انقلاب، ظرفيت‏ها، امكانات و فرصت هاي بسياری در خارج از كشور و در بعد بین المللی و جهان اسلام برای رشد و شكوفايی پيام انقلاب اسلامي فراهم آورده است و انقلاب اسلامی تبدیل به محور تحولات انقلابی عالم و الهام بخش حرکت و تحول در سطح جهانی، منطقه ای و جهان اسلام گردیده است. از این فرصت ها و قدرت نرم ایجاده شده در سطوح منطقه ای و جهانی می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

- تضعيف تمدن و نظام های مادی و ايجاد بحران در كانون سرمايه‏ داری
- شكست آمريكا و نظام سلطه و تضعيف قدرت مديريت و رهبری آن و رويكرد به خشونت و حضور نظامی از سوی آنان
- شکست تک صدایی نظام سلطه در بعد سیاسی و نظامی و ایجاد ظرفیت مقابله با تمامیت خواهی آنان
- پايان ظرفيت اغواگری تمدن مادی و افزايش ميل جهانی به اسلام و خيزش معنوی همراه با ناكارآمدی عقلانيت مدرن برای حل بحران های نظام مادي
- شروع موج بيداری در اروپا از سوی فطرت های انسانی تحت فشارِ تمدن مادی
- ضعف و چالش رژيم صهيونيستی
- تغییر معادلات قدرت در عالم و تعریف قدرت به ایمان و شهادت طلبی
- شكل گيری بسیج و هسته های مقاومت و تفكر شهادت طلبی در جهان اسلام
- احیاء هویت امت اسلامی و حرکت به سمت امت واحده اسلامی و آغاز و افزايش همگرایی و بيداری اسلامی در قلب جهان اسلام با الهام و تأثيرپذيری از انقلاب اسلامی
- توجه و حمایت و اقبال به انقلاب و نظام اسلامی در خاورميانه، آفريقا و آمريكای لاتين و همدلی و حمایت علمای جهان اسلام و موحدین عالم از انقلاب اسلامی
- ایجاد یک تجزیه و ترکیب جدید در جهان اسلام و شکست و تضعیف جریان های بدلی در برابر انقلاب اسلامی در قالب اسلام لیبرال (ترکیه) و اسلام خشن و متحجر (جریان سلفی و تکفیری) و پر رنگ شدن عقلانیت اسلام ناب و شیعی

اینها و مواردی از اين قبیل، ظرفيت‏ها و فرصت‏هايی هستند كه هم عمق استراتژیک و ضریب نفوذ و حضور انقلاب اسلامی را در عالم و جهان اسلام نشان می دهد و هم زمينه مساعدی را براي شنيدن پيام انقلاب اسلامي و حضور و تكامل انقلاب اسلامي در مقياس منطقه ای و جهانی فراهم و مهيا نموده‏ است كه می ‏بايست اين فرصت‏ها را به خوبی شناخت و بهترين استفاده را از آن به عمل آورد.
, مترجم : محمدرضا کتابی
Share/Save/Bookmark