معاون پژوهش فرهنگستان علوم اسلامی قم؛

شورای عالی انقلاب فرهنگی و مسئولیت دستیابی به تمدن نوین اسلامی

26 آذر 1392 ساعت 14:47

شورای عالی انقلاب فرهنگی مسئولیت عظیمی در مقابل حفظ فرهنگ اسلامی در مواجهه با فرهنگ بیگانه، ترمیم نارسائی های فرهنگی و بالندگی و تکامل فرهنگ دینی در دستیابی به تمدن نوین اسلامی دارد و ما در ابتدای راه قرار داریم لذا کماً کار بسیاری انجام شده ولی کیفاً متناسب با انتظارات و نقطه مطلوب فاصله داریم.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم، حجت الاسلام عبدالعلی رضایی معاون پژوهش فرهنگستان علوم اسلامی قم و مسئول کمیسیون فرهنگ شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتگویی به ارزیابی و نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیشبرد اهداف فرهنگی و علمی کشور پرداختند. در ادامه متن کامل این گفتگو را می خوانید:

تدبیر حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) در تعبیه نهاد شورای عالی انقلاب فرهنگی در ساختار علمی و فرهنگی را چطور ارزیابی می‌کنید؟

از همان آغاز انقلاب اسلامی توجه به فرهنگ مورد عنایت بنیان گذار فرزانه جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (ره) بود به گونه ای که بعد از ایجاد ساختار جدید حکومتی و تعییر نظام سیاسی که گام اول در تاسیس نظام اسلامی بود. بلافاصله گام دوم را در مراحل تکامل انقلاب اسلامی برداشتند و با طرح انقلاب فرهنگی متناسب با انقلاب سیاسی در پی اصلاح و تحول در ساختارهای فرهنگی و علمی جامعه برآمدند تا از این رهگذر هم بنیان های سیاسی انقلاب اسلامی تثبیت و تئوریزه گردد و هم نرم افزارهای انقلاب اقتصادی و صنعتی در گام بعدی انقلاب اسلامی تولید گردد. بنابراین تدبیر حضرت امام خمینی (ره) در تاسیس نهاد شورای عالی انقلاب فرهنگی و گسترش و کمال بخشی آن توسط مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بعنوان یک ضرورت و الزام غیرقابل انکار در راستای تولید علوم و نرم افزارهای دینی، برای مهندسی نظام اجتماعی و دست یابی به تمدن نوین اسلامی می توان ارزیابی گردد.

نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیشبرد اهداف علمی و فرهنگی کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی چیست؟

شورای عالی انقلاب فرهنگی مسئولیت عظیمی در مقابل حفظ فرهنگ اسلامی در مواجهه با فرهنگ بیگانه، ترمیم نارسائی های فرهنگی و بالندگی و تکامل فرهنگ دینی در دستیابی به تمدن نوین اسلامی دارد.

شورای عالی انقلاب فرهنگی در دهه اول انقلاب اسلامی بیشتر درگیر مسائل عنصری و روبنایی حوزه فرهنگی بود و کمتر مجال پرداختن به مسائل اساسی و زیربنایی را داشت اما از بدو تصدی مقام معظم رهبری این سیر با یک جهش مواجه گردید. ایشان با بیان های گوناگون در اهمیت تولید علم و فرهنگ دینی و خطر جنگ نرم دشمنان انقلاب اسلامی نخبگان حوزوی و دانشگاهی و اجرایی را به تفکر و اقدام در این زمینه فرا خواند و در راس آن شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان قرارگاه و مرکز فرماندهی مسئول رصد، ساماندهی و هدایت فرهنگی کشور دانستند.

و با طرح صریح و جدی موضوعاتی چون تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی، اسلامی سازی دانشگاه ها، ناتوی فرهنگ، جنبش نرم افزاری، کرسی نظریه پردازی، تریبون آزاد اندیشی، مهندسی فرهنگی، نقشه جامع علمی کشور، نقشه تحول حوزه های علمیه، مدیریت تحول اجتماعی و پیوست فرهنگی در طول نزدیک به سه دهه ی از عنایت خاص ایشان به زاویای گوناگون جنگ نرم بین انقلاب اسلامی و فرهنگ غرب، و الزامات مختلف انقلاب اسلامی در مسیر دستیابی به تمدن نوین اسلامی حکایت می کند.

که الحمد الله این کار عظیم شروع شده و در ابتدای راه قرار داریم لذا کماً کار بسیاری انجام شده ولی کیفاً متناسب با انتظارات و نقطه مطلوب فاصله داریم که باید شورای عالی انقلاب فرهنگی در صدد بهینه سازی و اصلاح این کمبودها به طور مستمر اقدام نماید.

مهم‌ترین دستاوردهای شورای عالی انقلاب فرهنگی در سه دهه گذشته کدامند؟

اولین دستاورد ایجاد حساسیت و فرهنگ بانی تمامی اقشار در مقابل جنگ نرم فرهنگی دشمن می باشد. دومین دستاورد تهیه اسناد زیرساختی شامل نقشه مهندسی فرهنگی، نقشه جامع علمی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، پیوست فرهنگی و... است. سومین دستاورد قابل ذکر تدارک تشکیل قرارگاه فرهنگی می باشد که گام های دیگری برای تکمیل آن لازم است.

البته در کنار این دستاوردها شرایطی برای ارتقا عقلانیت فرهنگی و همکاری بخش تخصصی در حوزه فرهنگ ایجاد شده که موجب پیدایش مشارکت و حضور نهادها، سازمان ها، اشخاص و صاحب نظران در عرصه تحول فرهنگی گردیده است. بیان این مطلب به این معنا نیست که کمبود، نارسائی، ناهماهنگی و بعضاً کم توجهی وجود ندارد و شورای عالی انقلاب فرهنگی مبرا از خطاست و نمی توانست بهتر از این عمل کند که آن مسائل و ضعف ها هم باید به دور از هرگونه سمت گیری مخل به اهداف ناب انقلاب اسلامی و اسلام ناب محمدی سر جای خود مورد نقد و بررسی قرار گیرد تا انشالله با بکارگیری تمام ظرفیت های دلسوز و متعهد به انقلاب اسلامی توسط این نهاد ممتاز به تکامل و غنای فرهنگی شایسته و طراز تمدن نوین اسلامی برسیم. دستیابی به این مطلوب ممکن نخواهد شد الا با یک همگرایی و عزم ملی و همفکری صاحبان اندیشه حوزوی، دانشگاهی، اجرایی و همکاری و مشارکت فراگیر تمامی اقشار فرهنگ ساز، فرهنگ دان و فرهنگ بان جهان اسلام.


کد مطلب: 510

آدرس مطلب: https://www.foeq.ir/vdcjfyeizuqev.sfu.html

فرهنگستان علوم اسلامی قم  https://www.foeq.ir